I nästan 30 år har Årets Eldsjäl, Margareta (Maggan) Karlsson, bott i ”sitt” Valsta. Men att hon hamnade här var en ren tillfällighet. Eller lyckträff, som hon själv skulle säga.
– Som född och uppvuxen i Stocksund är jag tacksam för de nya perspektiv Valsta har gett mig.
Det var för sina bidrag till trygghet och trivsel som Maggan Karlsson nyligen röstades fram till Årets Eldsjäl 2020. Men hennes ”trivsel-engagemang” föddes redan på 90-talet, som anställd på Hyresgästföreningen.
– Jag brinner för att sprida budskapet om hyresgästens stora möjligheter till påverkan, jag vet att engagemang leder till ökad trivsel. När det är dags att göra om gården, var med och kom med förslag. Ta för dig, det ingår i hyran. Tillsammans kan vi göra stordåd… Det var väl därför jag blev kvar inom Hyresgästföreningen tills jag gick i pension. Och även efter, men då som förtroendevald.
Och du kan fortfarande inte låta bli att engagera dig i din stadsdel?
– Jag ser det lite som ett kall, att så många som möjligt ska få chansen till de nya perspektiv som samarbete med grannar leder till. Det är därför jag har fortsatt med ideellt arbete inom Hyresgästföreningen Sigtuna och i Valsta Steninge stadsdelsförening.
Hade du varit lika engagerad om du bodde i en annan stadsdel?
– Nej, det tror jag faktiskt inte. Valstas mångfald har lockat och peppat på ett sätt som jag tror är ganska unikt. Tänk så många mysiga människor som jag har träffat, och så mycket god mat jag har ätit, under årens alla aktiviteter. Jag tänker exempelvis på det språkcafé vi höll en gång i veckan, innan pandemin, där människor från hela världen vågade prata, skratta och gråta ihop. Det har verkligen berikat mitt liv.
Varför är det så viktigt att umgås i sin stadsdel?
– Gemenskap är en förutsättning för att vi ska kunna ta hand om vår stadsdel. Jag slänger inte sopor på gatan om jag bryr mig om mina medmänniskor och vår gemensamma trivsel. Jag har själv fått många tankeställare under åren, utifrån var jag själv kommer ifrån.
Ja, vi är ju rätt långt från Stocksund. Hur hamnade du i Valsta?
– Det var en slump. Eller snarare en lycklig omständighet. Jag skilde mig och det fanns en ledig lägenhet på Valstavägen. Och det är utan tvekan det bästa som har hänt mig. Valsta har gjort mig till en bättre människa.
På vilka sätt har Valsta förändrats de senaste 10 åren?
– I mångt och mycket är det precis likadant. Men jag märker att allt fler människor tror att de vill flytta härifrån. Bara utifrån rubrikerna i media och rykten på stan. För frågar man dem har de aldrig sett något själva, aldrig drabbats. Det här är allvarligt, eftersom det förändrar hela engagemangsklimatet.
Så hur kan Valsta förbättra sitt rykte?
– Det är precis det här vi jobbar med i föreningen Vi är Valsta. Vi försöker dels öka trivseln genom aktiviteter som för människor samman, dels ge en mer sann bild genom att kommunicera allt som är bra i stadsdelen. Många tror sig veta exakt hur det är, trots att de inte bor här och kanske inte ens har varit här. Vårt mål är att Valsta ska bli känt som en trevlig och trivsam stadsdel. Det kommer i sin tur leda till större umgänge mellan invånarna. Att lära känna sina grannar skapar mer trygghet än att sätta upp fler kameror i centrum, jag lovar.
Så hur ser ditt Valsta ut om 10 år?
– Då har fler förstått att var och en måste engagera sig, ta mer ansvar för sin stadsdel. Förhoppningsvis är det fortfarande ett mångkulturellt område där man bryr sig om och umgås, men att vi kanske känner varandra lite bättre. Sedan tror och hoppas jag på att den mediala bilden av Valsta är mer nyanserad än idag.