Snart är påsken här och på de flesta svenska påskbord dukas ägg, sill, vörtbröd och spröda mandelmusslor med sylt och grädde fram. Men om du till äventyrs skulle fira högtiden i Brasilien, Finland eller Libanon, vet du då vilka bakverk som serveras? Vi är Valstas redaktion gör nerslag i åtta länder runt om i världen.
1. Colomba di Pasqua, Italien
Colomba di Pasqua är väldigt lik den traditionella julkakan Panettone – en kompakt variant av sockerkaka fylld med russin och kanderad frukt. Den huvudsakliga skillnaden är att den i regel görs i form av en duva.
2. Ma'amoul, Libanon
Ma'amoul är ett bakverk fyllt med dadlar och pistaschnötter som är populärt i flera länder i mellanöstern. Ma'amoul äts året om, men särskilt vid religiösa högtider och efter fasta.
3. Memma, Finland
Memma är en traditionell finsk påskdessert. Den sötklibbiga anrättningen är gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap och serveras ofta med kaffegrädde och socker eller med vaniljglass. Förr förvarades memma i näveraskar, så kallade rivor, som i modern tid har ersatts av pappaskar.
4. Paasstol, Nederländerna
Paasstol är ett holländskt sött bröd fullproppat med nötter, torkad frukt och kryddor. Fylls med en kärna av marsipan eller mandelmassa och toppas med florsocker.
5. Paçoca de Amendoim, Brasilien
Denna söt-salta godsak – gjord på jordnötter, socker och kassava-mjöl – äts året om, men är även ett typiskt påskgodis. Smaken sägs påminna om insidan av det amerikanska godiset Reese's.
6. Tsoureki, Grekland
Tsoureki är ett flätat bröd som påminner om brioche. Det dekoreras med hårdkokta ägg som färgats röda för att symbolisera blodet från korsfästelsen.
7. Hot cross buns, Storbritannien med flera
Detta bakverk hittar du i Kanada, Indien, Sydafrika, Australien och vissa delar av Karibien. Beskrivs bäst som en kryddig bulle med korinter eller russin som äts med smör. Traditionen säger att bullarna ska ätas på långfredagen, men nu för tiden går de att köpa året om.
8. Paskha och Kulich, Ryssland med flera
Kulich är en vanlig efterrätt i ortodoxa länder som Ryssland, Rumänien, Ukraina och Serbien. Kakan påminner mycket om den italienska Panettone, både med sin cylinderform och konsistens. Den innehåller ofta russin och dekoreras med glasyr, strössel eller annat färgglatt. Enligt traditionen tar man med sin kulich till kyrkan i en korg och låter där prästen välsigna kakan. Den gudabenådade kakan äts sedan före frukost.