Det våras i Valsta

Körsbärsblom, knallgul forsythia och fåglar som kvittrar ut sin kärlekslängtan. Det är en minst sagt tidig vår i år. Här i Valsta har fåglarna till och med flyttat in i centrumfasaden.

 

När körsbärsträden blommar, då vet man att våren kommit för att stanna. Utanför pastorsexpeditionen på Bragegatan tronar Valstas förmodligen mest grandiosa körsbärsträd. En fin kontrast till de skira och mer nyplanterade kusinerna på centrumtorget. Som ett symboliskt möte mellan det gamla och nya Valsta.

Valstaredaktionen har tagit en väldoftande promenad genom Valsta centrum med omnejd och identifierat ytterligare 5 tydliga vårtecken.

1 Gul och glad

På många innergårdar här i Valsta hittar vi forsythia. Tack vare sin rikliga, gula blomning är den en sedan länge älskad vårbuske i hela Sverige. Dessutom är den lättodlad, pålitlig, blommar under lång tid och står emot nattfrost utan att bli ful

2 Ruvande fåglar

Det är nu i maj som fåglarna är som mest aktiva med sin häckning. Höj blicken när du promenerar så noterar du snart komplicerade, vävda strukturer i vart och vartannat träd. Visste du att fina bon kan vara ett knep för honan att få hanen att hjälpa till mer i föräldraskapet? Men titta där, ett duvpar har bosatt sig ovanför självaste centrumentrén. Ett tecken på att det är lugna gatan i centrum just nu?!

Vem är det som kvittrar?

Ett enkelt sätt att kolla upp det är med hjälp av Sveriges Radios ”Naturmorgon”, ett ljudfilsarkiv med drygt 20 fågelsångslektioner.

3 Parklek

Det är full fart i lekparken i Valsta centrum. Äntligen har knoddarna sluppit ur overallerna och kan röra sig fritt bland gungor, rutschkanor och över färgglada lekytor. Tack och bock för fallskyddsmattorna som räddar många knän idag.

 

4 Björk med musöron

När björken börjar få så kallade musöron (små gröna blad) är det inte bara ett säkert besked om vår. Enligt gammal svensk sed betyder det också att det är dags att starta vårbruket. Kanske innebär det för dig plantering på balkongen? Eller gemensamt gräv med grannarna i rabatterna på innergården? Förstås på behörigt avstånd, nu i coronatider…

 

 

5 Den schackrutiga liljan

Vem blir inte lycklig när Kungsängsliljan plötsligt skjuter fram sin spensliga stjälk och stora hängande, klockformiga blomma. De här vackra exemplaren, purpurröda med rosa fläckar, hittar vi i en rabatt utanför SigtunaHems hus på Sleipnergatan. Kungsängsliljan kan blomma ända fram till juni, så än finns tid att beskåda underverket.
Vi måste passa på att berätta om en folklig myt som hävdar att liljorna på Kungsängen är ett resultat av Slaget vid Fyrisvallarna, där Sveakungen Erik Segersäll vann en stor seger över ”dansken” på 980-talet. För varje fallen dansk ska en röd lilja ha växt upp. För varje svensk en vit.

Visste du att…

… körsbärsblomman är Japans nationalblomma? Att ha fest under körsbärsträd är en gammal japansk sed, med ursprung i fruktbarhetsriter. I Japan har körsbärsblomman fått symbolisera allt från återfödelse och förgänglighet till kvinnlig skönhet och nationell enighet.