Han är ICA-handlaren som tar stort ansvar i strävan mot ett tryggare Valsta. Som stödjer lokala kyrkan med mat, tar emot prao-elever med glädje och som ser stor potential i Valsta centrum.

– Stämningen här är bättre än på länge, säger Peter Gällhagen.

 

När redaktionen kommer på besök står han och plockar upp äpplen, noterar att det återigen måste städas vid bröddisken, samtidigt som en medarbetare vill diskutera schemaläggningen.

– Det är det här som är charmen med att driva butik. Att det hela tiden händer saker och att man aldrig blir klar. Jag har varit ICA-handlare sedan 1999 och är inne på min fjärde butik, men jag har fortfarande inte tröttnat.

Att Peter hamnade här i Valsta var lite av en slump. Eller möjligen ödesbestämt. Hans tidigare butik, ICA nära Sätuna vid Märsta station, skulle rivas och ungefär samtidigt blev den här butiken tillgänglig. Peter hoppade på tåget, men var inte beredd på den minst sagt spännande resan.

– Valsta centrum har sina utmaningar och jag har tidvis pendlat mellan hopp och förtvivlan. Men äntligen börjar jag se effekter av de åtgärder som vidtagits för att tygla stöket. Dessutom har vi en ny fastighetsägare, Nyfosa, som vill att det här ska bli bra. De är villiga att investera och förstår att resan mot ett tryggare, ljusare centrum är ett långsiktigt arbete.

Vilken roll spelar en livsmedelsbutik i ett centrum som Valsta?

– Matbutiken är jätteviktig – ett centrums naturliga samlingsplats. Jag tror också att den har en tryggande funktion. ICA som varumärke är en trygghetsfaktor i sig, mycket tack vare vår uppskattade TV-reklam. Dessutom är jag noga med att profilera mig själv i reklamblad och skyltar i butik, så att kunderna får en familjär känsla.

Varför tror du att du blev nominerad i tävlingen Valstas eldsjäl i fjol?

– Delvis beror det på att butiken betyder mycket för många som bor i Valsta med omnejd. Vi försöker så gott vi kan bidra till andra samhällsfunktioner. Till exempel får kyrkan handla billigare för att kunna dela ut mat till fler. Vi är även duktiga på att ta emot praktikanter och praoelever. Vi sponsrar lokala föreningar, ungdomsidrott och bidrar med varor till lotterier som hålls i samband med bostadsrättsföreningarnas städdagar. Jag tror folk ser mig lite som ”handlarn i den lilla byn”.

Hur hämtar du energi?

– Jag pendlar hit varje dag, 4 mil enkel resa. I bilen kan jag i lugn och ro planera dagen, reflektera och lyssna på P1. Egentid som betyder en positiv början och ett bra slut på dagen. Dessutom springer jag 6 kilometer varannan dag för att träna hjärtat och rensa hjärnan.

Vilka är butikens mest storsäljande varor?

– Topplistan ser ungefär likadan ut varje vecka. Här fajtas bananer, standardmjölk, mellanmjölk, baguette, gurka, tomat, potatis och Red Bull. Nyligen trillade Marlboro Light bort från tio i topp, vilket känns positivt.

Till sist, hur skulle Valsta centrum se ut om 5 år om du fick bestämma?

– Då skulle alla butikslokaler vara uthyrda, bibblan ha öppet och centrum vara ljust och fräscht med många sittmöjligheter. Vår butik skulle ha en egen ingång utifrån gatan och det skulle vara rent och snyggt vid de olika entréerna. Jag har stora förhoppningar om att vi kan nå dit en dag. Det kommer ta tid, men vi är på god väg.