Nu är det äntligen dags att starta upp pallkrageodlingarna på Magne- och Ymergatan i Valsta. Redan nu beströs och gödslas det för fullt och snart kan man börja byta sticklingar med varandra. Koloniliv i miniformat. Och nu vill SigtunaHem satsa på fler lådor!

 

Bönor, spenat, tomat, krusbär, jordgubbar och ängsblommor. Spridningen på grödor har varit lika stor som hyresgästernas intresse för de odlingslådor som för tre år sedan placerades ut på lite olika platser på hyresgästföreningen Magne/Ymers initiativ.

Kiki Salam Kautonen, boende och hyresgästföreningens ordförande, berättar att det är de boende själva som ligger bakom idén till föreningens odlingslotter.

– Allt började med att SigtunaHem fick bidrag från Boverket för att rusta upp gårdarna, och göra dem mer trivsamma. När vi bad de boende komma med idéer, seglade odlingslotter upp som favorit. Och vi hade ju en perfekt plats – en grusad och plan yta, där vi tidigare haft evakueringsboenden under en renovering.

SigtunaHem köpte in 12 pallkragar och fyllde med ekologisk jord. Resten blev upp till respektive pallkrags-fadder.

– Odlingen är en mötesplats där det känns naturligt att ta kontakt med sina grannar, vilket innebär att grannsämjan har förbättrats betydligt, säger Kiki.

Och nu är det alltså dags att utöka. I dagarna har SigunaHem skickat ut information om de nya lådorna, med förhoppning om att många boende ska anmäla intresse för en pallkrage i sitt namn.

– Tanken är att var och en odlar i sin egen låda. Men vill man hellre gå ihop och odla tillsammans med en granne är det förstås helt okej. Har ni frågor eller funderingar får ni gärna ta kontakt med mig på 070 787 11 17, säger Kiki.

 

3 frågor/svar om att odla i pallkrage!

Att odla i pallkrage är både roligt och enkelt! Valstaredaktionen har samlat tips och svar på vanliga frågor för att du ska komma igång.

Efter förra årets odling har jorden liksom avdunstat, vad kan ha hänt?

– Det är helt i sin ordning! Efter en vinters vila halveras jorden i en pallkrage. Innan du sår och planterar nytt måste du fylla på med gödsel och ny jord. Ett tips är att fylla på ordentligt – ända upp till kanten – eftersom jorden sjunker ihop efter ett par veckor.

Vad kan man så och odla i pallkrage?

– Eftersom jorden i pallkragen är belägen lite högre upp än på fria land blir den snabbare varm, vilket betyder att man kan fröså tidigt på våren. Allt från salladssorter till rädisor, palsternacka och ärtor. När det är plusgrader dygnet runt kan man sätta olika kryddväxter, bärbuskar, morötter, lök och potatis. Man kan även plantera färdigköpta små plantor, exempelvis jordgubbar.

Hur tar man hand om pallkrageodlingen, nu under odlingssäsongen?

– Förutom att gödsla vid behov, gallra, rensa ogräs och vattna kan det vara bra med hjälpmedel som håller ohyra på avstånd.