Knappt 10 minuter från Valsta centrum ligger Steninge Slottsby och förtrollande vackra Steninge slott. Här finns mycket att upptäcka – spännande historia, en välskött barockpark, vidsträckt natur, mat och shopping.

 

Trots att slottsbyn ligger endast några kilometers bilväg från Valsta, får man känslan av att befinna sig långt ute på landsbygden. Slottet, som ligger alldeles nere vid Mälarens strand, byggdes 1705 av Nicodemus Tessin, som också ritade det Kungliga Slottet. Byggnaden beskrivs ofta som en fusion mellan en italiensk villa och en klassisk svensk herrgård. Enligt en sägen ska palatset ha kommit till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottning Hedvig Eleonora. Det man säkert vet är att teaterälskande Gustav III brukade samla dåtidens stora skådespelare och konstnärer här under senare delen av 1700-talet.

Idag är slottet privatägt, men parken är öppen varje dag mellan 12 och 17. Så varför inte hoja hit med cykeln, promenera ner för allén och slå dig ner med picknick på gräsmatta eller bänk? Eller ta en löptur i parken, genom den lite spöklika Sfinxallén och vidare till de vidsträckta naturområden som angränsar.

Du som är historieintresserad vet säkert redan att området har förhistoriska anor. Stensättningar, gravfält och inte minst fornborgen på toppen av berget visar att människor har trivts på platsen under lång tid.

Lång historik har även ”Stenladan”, som ligger strax ovanför slottet. Ladan, som sedan byggåret 1873 tjänat som både ladugård som glasblåseri, har varsamt rustats upp och inhyser nu en restaurang, flera inredningsbutiker och en fantastisk handelsträdgård med ett rikt utbud av buskar, träd, inom- och utomhusblommor.

– Man skulle kunna säga att vi har blivit en lokal trädgårdsmästare inte bara för Steninge Slottsby utan också för Sigtuna och Märsta. Anledningen är att förstås det vackra läget. Men också för att vi har byggt upp butiken och utegården med de bästa växterna, säger David och Irina Söderberg, ägare av Trädgårdsmästeriet. 

Paret har också varit med och utformat det nya bostadsområde som just nu växer fram intill ladan. Förstås med fokus på vilka växter som bäst kan integreras i miljön.

Detta händer i Stenladan framöver (kan ändras i och med nya restriktioner)

  • Jul i Stenladan 14 nov-23 dec 2020
  • Trädgårdsmässan 22-23 maj 2021
  • Barnens nationaldag 6 juni 2021

Visste du att…
… det i Steninge växer en fridlyst och sällsynt blomma? Colchinum autumnale, eller ”Tidlösa” som den också kallas, då den anses blomma just tidlöst.