Årets eldsjäl prisades

Skördemarknaden i Valsta slog nytt rekord med 3 000 besökare. Årets eldsjäl i Valsta – Kiki Salam Kautonen – prisades vid en ceremoni på Valsta torg.

Skördemarknaden i Valsta är ett arrangemang som varje år lockar tusentals besökare. Årets marknad vid torget i Valsta samordnades för första gången med en trygghetsdag där myndigheter, ideella föreningar och bostadsbolag deltog.

Eldsjälspriset som instiftades 2019 av föreningen Valsta utveckling delades ut av Mai Ållebrand från Rikshem i samband med Skördemarknaden lördagen 10 september.

– Kiki är en härlig och engagerad person som verkligen brinner för Valsta och sprider glädje och entusiasm omkring sig. Med sin kraft bidrar hon till en positiv utveckling av området, säger SigtunaHems vd Göran Langer som också är ordförande i Valsta utveckling.

– Det känns fint att hon nu kan få ett symboliskt erkännande för det ideella arbete hon gör och har gjort genom åren,

Årets pristagare Kiki Salam Kautonen har bott och verkat i Valsta i närmare 35 år. Hon engagerade sig tidigt som ”husvärd” i sitt bostadsområde, och var med och startade upp den lokala hyresgästföreningen där hon i dag är ordförande.

Pristagaren utses av Valsta utvecklings styrelse, och juryns motivering till att just Kiki Salam Kautonen får Eldsjälspriset 2022 lyder:

”Kiki Salam Kautonen har sedan slutet av 1980-talet arbetat ideellt för Valstas utveckling. Hon medverkar med hängivet engagemang på allt som rör Valsta/Steninge med omnejd, ifrån Valstadagen till skördemarknad. Med stort hjärta och en glädje som smittar av sig är hon därmed med och bidrar till större sammanhållning, gemenskap och inkluderande i området!”

Ett 60-tal utställare deltog i årets Skördemarknad och trygghetsdag. Det böjds mat och underhållning från världens alla hörn, och då marknaden hölls dagen innan valdagen så var kommunens alla politiska partier också inbjudna att delta.

Representanter för myndigheter, ideella föreningar fanns också på plats för att sprida information om sin verksamhet och inte minst då det trygghetsarbete som bedrivs i kommundelen Valsta och hela Sigtuna kommun.

– Det är jättekul att se hur engagemanget för alla våra aktiviteter växer och skördemarknaden i Valsta var väldigt lyckad i år, säger Lola Svensson, SigtunaHems samordnare för social hållbarhet.

– Vi har kommit tillbaka starkare än någonsin efter pandemin, och såväl utställare som besökare förtjänare en stor eloge för att de bidrog till den goda stämningen under marknadsdagen.

Huvudarrangör för Skördemarknaden i Valsta är Vi är Valsta i samarbete med Sigtuna kommun och Valsta/Steninge stadsdelsförening.