Camilla Folmer Hansen är mellanstadieläraren som aldrig vilar från sitt fostrande uppdrag. Som ungdomsledare och ordförande i Märsta IK har hon under 13 år gett hundratals unga Valstabor en meningsfull fritid. Nu är hon i full gång med ytterligare ett projekt – årets upplaga av Brobygget.

 

Handboll, taekwondo, basket, fotboll och hålligång med kanotklubben Mälarpiraterna... Ja, förra sommarens ”Brobygget” bjöd Valstas barn på mängder av gratis prova-på-sporter. Varje dag, hela sommarlovet, kom mellan 30 och 50 besökare och Camilla hoppas på minst lika många i år.

– Tanken, när vi körde igång med Brobygget 2015, var att erbjuda en samlingsplats för barn och ungdomar. Nu, under pandemin är verksamheten viktigare än någonsin, eftersom många barn måste stanna hemma på sommarlovet.

Blir upplägget detsamma i år?

– Vi sitter just nu och planerar inför sommaren och hoppas även i år kunna erbjuda massor av roliga aktiviteter och gratis mellanmål. Vi märkte tidigt att många barn kom hungriga till aktiviteterna.

Du står ju på ytterligare ett ”ideellt ben”, ditt mångåriga engagemang i Märsta IK. Hur kommer det sig att du brinner så för ungdomsfotbollen?

– För mig är det självklart att ställa upp. Om ett samhälle ska fungera kan vi inte bara tänka på våra egna barn. Dessutom får man så mycket tillbaka som ledare. Jag har fått följa min dotters lag ända från fotbollsskolan till division fyra damer. Tillsammans har vi fått uppleva både glädje och sorg. Allt från spännande träningsläger och fin gemenskap till rasistiska påhopp under tävlingar och det som inte får hända – förlusten av en cancersjuk lagkamrat.

Du jobbar ju som lärare, hur hittar du energi till att fostra och undervisa även på din fritid?

– Den frågan får jag ofta. Det självklara svaret är att barnen är vår framtid. Vi vuxna måste ge dem verktygen som krävs för att bygga en meningsfull framtid. Jag får ny energi varje gång ett barn väljer att lägga sin fritid på träning.

Med åren har du blivit lokalkändis, hur känns det?

– Ja, det blir många stopp i mataffären. Oftast är det ungdomar, som jag känt sedan de var knattar, som vill berätta om jobb och utbildningar de kommit in på. Att få höra att de ska bli jurister, lärare och ekonomer är en urhäftig känsla!

Vad tycker dina egna barn om alla bortatimmar?

– De vet inget annat, precis som jag inte visste annat under min uppväxt med en mamma som var fackligt ombud och engagerad i Unga Örnar. Min dotter valde själv att bli tränare för ett flicklag och sonen är ledare i fotbollsskolan. Det känns som en fin ”arvslott” i tider då de ideella krafterna är på väg att dö ut.

BILDEN:
Camilla Folmer Hansen tillsammans med några av Brobyggets ungdomsledare.