Nu går renoveringen av SigtunaHems lägenheter på Frejgatan in i sitt slutskede. Förutom omfattande moderniseringar ska upprustningen även ge tryggare miljö och ökad trivsel. Både i och utanför lägenheterna.

 

Drygt 2500 av SigtunaHems 4 700 lägenheter är byggda för 50-70 år sedan. För att bättre motsvara vår tids krav på funktion och komfort pågår nu stora ombyggnationer, bland annat på Frejgatan vid Valsta centrum.
För att hyresgäster ska få större valfrihet i samband med ombyggnationer – och ett hyrespåslag som motsvarar omfattningen – lanserade SigtunaHem nyligen modellen ”MINI, MIDI, MAXI”. MINI betyder att man väljer att renovera det allra nödvändigaste, MAXI innebär en helrenovering jämförbar med nybyggnation. Och MIDI, någonstans mitt emellan.

I renoveringen ingår även ett trygghetspaket som innehåller ny säkerhetsdörr, postbox, tidningshylla utanför lägenhetsdörr, elektroniska låssystem till alla allmänna utrymmen, porttelefon till entréer, elektronisk bokning av tvättstugorna och nya förrådsfronter i metall.

När samtliga lägenheter står färdiga ska det satsas på utemiljön. Projekteringen är i sitt startskede, men på förslag ligger två lekplatser och en gemensam uteplats. Utomhusprojektet kommer starta med en översyn av rörelsemönstren i området, då man vill hitta sätt att minska antalet bilar.

– När vi ska renovera hus som är ungefär 50 år gamla räknar vi med att de ska stå i ytterligare 50 år. Därför gör vi det här metodiskt och med stort inflytande från hyresgästerna. Målet är att flera generationer Sigtunabor framöver ska få möjlighet att bo hos oss, säger Lola Svensson, samordnare för social hållbarhet på SigtunaHem.                                                                        

Mer om MINI, MIDI, MAXI

  • I renoveringsnivå ”MINI” ingår en helrenovering av badrummet, ny FTX-ventilation, nya avlopp och vattenledningar i köket samt ny el och jordade eluttag och strömbrytare.
  • ”MIDI” innebär hela utbudet i MINI men också ett helt nytt kök.
  • ”MAXI” innehåller samma utbud som MINI och MIDI, men även en helrenovering av lägenhetens alla ytskikt – golv, väggar, och tak.