Årets upplaga av sommarportis har utvärderats. Projektet framstår som en verklig fullträff som gav många av Sigtuna kommuns barn och ungdomar en meningsfull sommar. Dessutom fick ett 50-tal unga vuxna sommarjobb som ledare.

 

Efter förra årets succé var det självklart att även i år arrangera Brobygget Sommarsportis, för barn upp till 13 år, och Brobygget by Night, för ungdomar över 13 år. Båda arrangemangen går ut på att få barn och ungdomar att testa nya sporter och träffa nya kompisar.

Redaktionen stämde träff med Hyresgästföreningens Margareta (Maggan) Karlsson (även Årets Eldsjäl 2020) och Lola Svensson, projektledare Vi är Valsta. Båda drivande krafter bakom projektet.

– Vi kan inte nog poängtera vikten av att så tidigt som möjligt få in barn och ungdomar i föreningslivet. Det är definitivt en av nycklarna till ett tryggare Valsta. Vår förhoppning är att Sommarsportis ska fungera som en inskolning till föreningarnas ordinarie verksamheter, säger Lola.

Maggan fyller i:

– Sommarsportis är verkligen ett kalasexempel på hur man med förhållandevis små medel kan erbjuda en meningsfull sommar för barn och ungdomar. Den första frågan alla barn får när de börjar skolan igen är ju ”vad gjorde du på sommarlovet?” För självkänslans skull är det viktigt att kunna berätta om nya saker man har lärt sig eller fått uppleva, säger Maggan.

Nytt för i år var dels den mycket uppskattade cirkusskolan, dels att aktiviteter även hölls i Ekilla Sporthall, vilket ökade upptagningsområdet ytterligare.

– Det var väldigt många fler barn som kom i år – och vi som trodde vi slog någon slags rekord förra året. Vi såg också en ökning av antalet medföljande föräldrar, vilket kan ge positiva effekter på både grannsämja och integration. Att vi utökade verksamheten innebar förstås också fler sommarjobb till kommunens unga vuxna, säger Maggan.

– Ja, som ni hör är vi jättenöjda med Sommarsportis och det fina samarbete vi arrangörer har haft. Nu hoppas vi att vi kan erbjuda samma bredd även nästa år, avslutar Lola.

 

 

Brobyggets huvudarrangörer är Sigtuna kommun i samarbete med SigtunaHem, Vi är Valsta, BID Märsta Centrum, RF Sisu Uppland och Hyresgästföreningen.